четвртак, 22. март 2018.

Čarolija Praških ulica

Pozdrav svima! Kao što znate za Dan zaljubljenih sam sa svojim dragim putovala u Prag. Dugo sam vam obećavala ovaj post i konačno je tu. U ovom postu ću vam pokazati šta smo to obišli za 3 dana koliko smo bili tamo, podeliću sa vama neke slike i otkriti vam zašto sam se na prvi pogled zaljubila u ovaj grad.
U Prag smo pošli 14.februara i bili smo tamo 3 dana. Ovo je grad koji ne možete da obiđete ceo ni za nedelju dana, jer ima mnogo stvari koje treba videti i svaka ulica ima svoju priču. Nalazi se, kao što znate, na reci Vltavi koja mu daje i dodatnu dozu romantike. 
Ime Prag je dobio kada je, po predanju, princeza Libuša koja je živela na brdu Višehrad i videla brdo Hradčani i pokazala na njega rekavši kako vidi grad čija će slava dosegnuti do zvezda. Rekla je svojim ljudima da idu tamo i da će tamo pronaći čoveka koji delje prag za svoju kuću. Tako je i bilo, a grad je po tome dobio i ime Prag. 
Pa, da počnemo sa našim doživljajima iz Praga.Sa Karlovog mosta se pruža predivan pogled na ceo zamak koji nosi ime Hradčani. Prvo što smo posetili u Pragu bilo je ovo mesto i odmah smo shvatili da će ovaj grad ispuniti sva naša očekivanja. U krugu ovog zamka možete videti Katedralu Svetog Vida čiji izgled i veličina ostavljaju bez daha. Obavezno uđite i u katedralu, a ukoliko imate vremena kupite i kartu za celodnevni obilazak kako bi ste mogli da vidite sve. 
Tu se nalaze i razni objekti kao što su Bazilika Svetog Đorđa, stara kraljevska palata, letnjikovac kraljice Ane, Kraljevska bašta, Zlatna ulica i mnogi drugi. Svaki objekat na prostoru ovog zamka ostavlja bez daha i prepun je veoma interesantnih priča o kraljevskoj porodici, ali i drugim ljudima koji su ovde živeli. 

Katedrala Svetog Vida


Pogled na Prag 

Karlo IV

U Pragu sve nosi ime po Karlu IV čiji spomenik vidite na slici. Poznati Karlov most, Karlov univerzitet, Karlove vari, apsolutno sve nosi njegovo ime, jer je on bio jedan od najznačajnijih vladara za Češku i sam grad Prag. Osnovao je prvi univerzitet u Centralnoj i Istočnoj Evropi, a u vreme njegove vladavine cvetali su umetnost i arhitektura Praga. 
Arhitektura u Pragu je nešto u šta sam se odmah zaljubila. Sve zgrade deluju kao da ste zašli u neko davno vreme i da šetate kroz prošlost otkrivajući razne priče, znamenitosti i intrige. Svaka zgrada u Pragu je jedinstvena, a svaka druga ima i neku priču ili neku dekoraciju zbog koje ćete zastati i gledati je 10 minuta bez daha, pitajući se da li je moguće da tako nešto postoji i opstaje u gradu gde svakoga dana prođe milion turista. Dok šetate, na svakom ćošku ćete osetiti miris njihovog poznatog kolača zvanog trdlo ili miris kobasica i mesa iz lokalnih restorana, odnosno pivnica. Takođe, neizostavni miris Praga je i miris piva koje obavezno morate da probate jer svako ima svoj jedinstven ukus. 

Ulica u Pragu 

Dancing building

Otišli smo naravno i do "Plesajuće zgrade" koju svi turisti žele da vide jer je zaista neobična. Meni se nije svidela, jer se ne uklapa u arhitekturu Praga i čini mi se da ruši sklad njihovih ulica. Naravno, smatram da ukoliko imate vremena treba da odete i vidite i ovu zgradu jer je jednstvena i interesantna, a sami ocenite da li vam se dopada. 

U gradu postoji mnogo mostova pored kojih prolazite kada šetate. Svi su interesantni, ali je Karlov most nešto što morate da vidite iako na njemu uvek ima mnoogo turista pa je prolazak malo teži. :) 
Takođe, metro u Pragu funkcioniše fenomenalno i nema gužvi, a i veoma je čisto. Mi smo svakoga dana od hotela dolazili metroom i koristili smo crvenu liniju do Muzeuma, stanice koja se nalazi u centru i na kojoj se seku crvena i zelena linija, a nekoliko puta smo koristili i zelenu liniju. Postoji i žuta linija, ali nam ona ovog puta nije bila potrebna. 

David Černi

Poznati i kontroverzni češki vajar David Černi ima svoje skulpture na različitim mestima u Pragu i sve su veoma čudne, ali imaju veoma dobru poentu. Na slici se nalazi čovek koji jaše mrtvog konja. Černi je rekao da će ovaj konj ustati kada političari u Češkoj počnu da misle na narod. Takođe, postoji i skulptura na kojoj su dva muškarca koja mokre u fontanu koja je u obliku Češke i predstavlja političare koji ne misle na narod. Ja sam oduševljena njegovim skulpturama, ali mi je sa druge jasno zašto njihovi političari baš i nisu. :) Ovoga puta nismo imali vremena da posetimo televizijski toranj koji se vidi sa skoro svake tačke u Pragu i zbog koga su se Česi ljutiti jer je rušio izgled Praga. Černi je da bi ga "ulepšao" na njega dodao bebe koje puze i penju se na toranj. :) 

Zgrada Praškog pozorišta napravljena od lego kocki

Krtek od lego kocki

Ono što smo sasvim slučajno pronašli bio je Muzej Lego kockica i na nas je ostavio neverovatan utisak. Ovde možete videti različite svetske građevine u neverovatnim veličinama napravljene od Lego kockica. Takođe, možete i slagati kocke i kupiti ono što ste napravili ukoliko vam se dopada. 
Ovde na slikama možete videti Praško pozorište i njihovog najpoznatijeg crtanog lika Krteka napravljene od kockica. U Pragu ćete na svim mogućim mestima videti Krteka, na majicama, privescima, figuricama, apsolutno sve ima Krteka na sebi, a meni je presladak i mislim da je jako lep suvenir. :) 

Trećeg dana našeg putovanja imali smo izlet u Drezden u Nemačkoj i ovo je grad koji bih volela da posetim kako bih obišla sve što sada nismo stigli. 
Kada stignete u Drezden činiće vam se da ste u nekom drugom vremenu i da će svakog trenutka oživeti različiti kraljevi čije palate možete videti. Prvo što me je ostavilo bez daha je činjenica da je Drezden 13. i 14.februara 1945. bombardovan i bukvalno ceo srušen bez ikakvih razloga, jer u njemu nije bilo nikakve vojne industrije ili sličnih stvari. Drezden je goreo 7 dana i 7 noći, ali ono što je fascinantno je da su oni spašavali svaki kamen sa građevina i obeležavali ih, kako bi nekad u budućnosti sve obnovili i vratili na svoje mesto. Tako i bi. Danas u Drezdenu možete na građevinama videti kamen koji na sebi još uvek ima garež i novo belo kamenje koje je na mestu onog koje je izgorelo. Oduševila me je činjenica da su oni i u takvoj situaciji razmišljali o obnovi svog grada. 
Jedan od najpoznatijih vladara u Drezdenu, bio je Avgust Drugi koji je bio poznat po tome da je jako voleo žene i imao puno ljubavnica, a nekima od njih je sagradio dvorce u Drezdenu u znak zahvalnosti što su mu podarile decu. Tu je naravno i njegov zimski i letnji dvorac (koji jako podseća na Versaj i po ugledu na njega je građen). 
U Drezdenu postoje i jedan od najboljih Fakulteta Umetnosti i zgrada opere. 
Ukoliko možete, obavezno posetite i ovaj grad jer ćete videti mnogo divnih stvari i čuti neverovatne priče. 


Fakultet umetnosti (na zgradi možete videti kamenje koje je gorelo 1945.)

Ovako su studenti Fakulteta umetnosti predstavili našu planetu
uništenu od zagađenja i ratova 

Ovde možete videti sve vladare koji su vladali u DrezdenuPoslednjeg dana u Pragu posetili smo izložbu Salvador Dali i muzej voštanih figura Grevin.
Obavezno posetite ovaj muzej, karta jeste malo skuplja, ali je doživljaj neverovatan. Mnoge stvari su interaktivne tako da imate utisak da ste na železničkoj stanici sa mnogim poznatim ličnostima, da ste u čarobnoj šumi i slično. Takođe, pored mnogih figura stoje dodaci koje možete koristiti za slikanje i ovo je nešto najbolje što sam ikada doživela. Sve figure izgledaju kao da su žive, muzej ima 3 sprata i potrebno vam je više od sat vremena kako bi ste sve mogli da doživite na neverovatan način. Ulaznica je oko 16 evra.

Salvador Dali 

Muzej Grevin

Muzej Grevin

U Pragu postoji još mnogo muzeja i drugih stvari koje treba videti. Mi planiramo da ponovo nekad odemo u Prag i obiđemo sve što sada nismo. Ovoga puta se Astronomski sat renovirao posle 600 godina i biće gotov tek za 2 godine tako da ćemo tek tada moći da ga vidimo. Sledeći put planiramo da posetimo i Muzej komunizma, Muzej KGB-a i Praški zoološki vrt za koji kažu da je jedan od najlepših i najvećih u Evropi, ali u zimskom periodu ne možete mnogo da vidite. 
Što se hrane tiče, veoma je pristupačna i cene su možda i malo jeftinije nego kod nas. Obavezno jedite u lokalnim pivnicama gde jedu i lokalci jer je tamo hrana provereno dobra i obavezno probajte njihova rebarca. Ne moram da vam napominjem da je njihovo pivo nešto što ne smete propustiti i svako pivo koje sam tamo probala bilo je fenomenalno. Mnoge pivnice prave i svoja piva koja možete probati. 
Što se šopinga tiče i u Pragu i u Drezdenu možete pronaći mnogo tržnih centara, kao i radnji sa neverovatnim popustima gde za malo novca možete obnoviti svoju garderobu ili šminku.
Mi smo se svakako zaljubili u Prag i na nas je ostavio neverovatan utisak i sigurno ćemo se ponovo vratiti kako bismo videli i sve ostalo kao što je Astronomski sat. Ovo je grad koji ne možete da obiđete za jedno putovanje, a poklonićete mu svoje srce čim budete ušli u njega. Kada smo odlazili bilo mi je veoma teško i volela bih da sam ostala još koji dan, ali nekom drugom prilikom. 


To bi bilo sve o našem putovanju kroz Prag.
Da li ste bili u Pragu i šta se vama najviše dopalo? 

Pozdrav, 
Lejdi Di


Нема коментара:

Постави коментар